Mie imi place sa citesc, asta e deja un lucru stiut. Insa din ce in ce mai des imi este dificil sa gasesc timp pentru citit, asa ca aleg sa ascult un audiobook.

Pot asculta in timp ce gatesc, fac curat, imi fac unghiile sau colorez. Sa incercati si voi, daca va place sa colorati, sa imbinati asta cu ascultatul unei carti audio, e super relaxant.

5 motive sa citesti “Pacienta tacuta” de Alex Michaelides

5 motive sa citesti "Pacienta tacuta"
sursa: Carturesti

Insa indiferent daca alegi carte clasica, ebook sau audiobook, iata 5 motive sa citesti “Pacienta tacuta”:

Terapie si dezvoltare personala

Theo Faber este un psihoterapeut de 42 de ani, care a avut probleme emotionale in copilarie si a lucrat mult cu propriile emotii, in incercarea de a deveni o persoana echilibrata.
Atunci cand vedem cum se raporteaza la viata lui, la pacienti, la lume, aflam deopotriva mai multe lucruri despre psihologie in general dar si despre cum poate fi ea aplicata in particular, dar vedem si pattern-uri, modele de functionare gresite ce ne fac sa intelegem ca nimeni nu e perfect. Nici macar terapeutii nu sunt scutiti de anxietate, stress, frustrare, panica sau disperare, in anumite momente.

“Alegerea unui iubit este mult ca alegerea unui terapeut. Trebuie să ne întrebăm, este cineva care să fie sincer cu mine, să asculte criticile, să recunoască greșeli și să nu promită imposibilul?”

Daca as face un top cu 5 carti pe care sa le citesti daca vrei sa afli mai multe despre dezvoltarea personala, dar nu iti plac sau n-ai rabdare sa citesti cartile de profil (si probabil o sa fac la un moment dat), cartea asta ar fi in top 5.

Mister si lucruri de neinteles

Alicia Berenson parea ca are viata perfecta, locuia in casa perfecta cu vedere spre lac, avand cariera perfecta de pictorita de succes, relatia perfecta. Era fericita. Nu avusese tot timpul o viata fericita, trecuse prin greutati, dar acum era in sfarsit fericita.
Asa ca nimeni nu intelege de ce intr-o seara oarecare, isi ucide sotul cu 5 impuscaturi in cap, apoi incearca sa se sinucida.

Tacere

I se spune “pacienta tacuta” dintr-un motiv anume: dupa crima, Alicia refuza sa mai vorbeasca. Niciun sunet, nici macar pentru a se apara de acuzatiile ce ii sunt aduse, nici macar pentru a spune ca e insetata sau infometata. Tacere. Si un tablou.
Theo este intrigat de tacerea femeii a carei crima a ajuns pe toate canalele de stiri. Dar e mai mult decat atat: e atras de ea, simte ca poate ajunge cumva la ea si e suficient de arogant pentru a crede ca o poate vindeca.
Asa ca isi da demisia de la spitalul unde lucra ca psihoterapeut si se angajeaza la The Grove, spitalul de psihiatrie unde este internata Alicia.

Alcesta

Dupa crima, Alicia mai picteaza un singur tablou: este chiar ea, cu o pensula in mana. Si il numeste Alcesta.
Legenda Alcestei este una tulburatoare si este in stransa legatura cu actiunea din roman, desi ne dam seama de asta abia la final.
Legenda spune ca sotul Alcestei a fost condamnat la moarte, dar i s-a oferit sansa ca altcineva sa moara in locul lui. Intr-un act de egoism profund, el cauta cu disperare o persoana care este dispusa sa faca acest sacrificiu. Alcesta accepta si moare pentru el. Insa ea este salvata de catre Hercule si adusa inapoi din imparatia lui Hades.

Legenda Alcesta
Alcesta s-a jucat pe scena “Un teatru”. foto: Andreea Nanu

Intoarsa pe Pamant, Alcesta refuza sa mai vorbeasca, ramanand muta pentru tot restul vietii ei.

Rasturnari de situatie

Bine, una; o rasturnare de situatie importanta, dar face cat 10, va promit
Theo ajunge terapeutul Aliciei, dar nu se opreste la sedintele de psihoterapie. El desfasoara o adevarata investigatie si ajunge sa afle foarte multe despre Alicia dar si despre familia si viata ei.
Iar pe masura ce zidurile de minciuni si de mistere se prabusesc unul cate unul, ne dam seama ca nimic nu e ceea ce pare a fi.

5 motive sa citesti “Pacienta tacuta” de Alex Michaelides

Acestea au fost cele 5 motive. Si mai am unul: e o carte foarte, foarte buna.
Iti ofera cate putin din toate, inclusiv cateva instrumente pe care poti sa cladesti o dezvoltare personala armonioasa; te tine cu sufletul la gura, iti arata in mod ostentativ niste greseli pe care nu ar trebui sa le faci (vorba aceea: mai invata si din greselile altora, nu ai timp o viata intreaga sa le experimentezi personal pe toate), iar finalul distruge orice certitudine pe care credeai ca o ai.
Daca alegi varianta audio a cartii, o recomand pe cea de pe Voxa, care il are ca narator pe Serban Pavlu.
Am ascultat multe audiobook-uri in ultimul timp si deja am naratorii mei preferati, cel mentionat mai sus fiind unul dintre ei.

„Emoțiile neexprimate nu vor muri niciodată. Sunt îngropate de vii și vor apărea mai târziu, în moduri mai urâte.” —SIGMUND FREUD

 

Sunt curioasa: Tu ai citit “Pacienta tacuta”?

2 thoughts on “5 motive sa citesti “Pacienta tacuta” de Alex Michaelides

  1. Am citit cartea acum 2-3 ani și nu îmi mai amintesc cu exactitate toate amănuntele, dar știu că mi-a plăcut mult, atunci.
    Mulțumesc pentru reamintire și punctul tău de vedere, Ramona!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *