După o săptămâna agitată, de cele mai multe ori simt nevoia să mă relaxez într-un loc liniștit, în mijlocul naturii. În cazul în care v-ați pus și voi întrebarea “unde mergem să ne relaxăm, aproape de București”, am o recomandare grozavă pentru voi: localitatea Comana, județul Giurgiu.
Este la 35 km de București și e ușor de ajuns cu mașina, deși trebuie să va avertizez: după ce treceți de podul peste râul Argeș, drumul devine cam neprietenos, cu diverse gropi la care trebuie să aveți grijă.
Comana este cunoscută pentru Parcul de aventură, unde va puteți plimbă liniștiți, puteți face un picnic sau puteți sta la una dintre terasele aflate în parc. Tot acolo există biciclete pe care le puteți închiria și să faceți trasee prin pădure, mai este o tiroliana care trece peste lac și mai puteți găși trasee de cățărat în copaci, care îi vor bucura pe cei mici, dar și pe cei mai mari.
Parcul de aventură oferă multe variante de distracție și relaxare, dar nu este singurul lor din Comana pe care îl puteți vizita.
Unde mergem să ne relaxăm
– 4 comori ascunse
Puțini știu despre aceste obiective; e păcat, pentru că ele sunt frumoase și vă oferă prilej de relaxare.
Atunci când merg la Comana, de regulă am un traseu bine stabilit, pe care îl urmez ca să vizitez toate obiectivele pe care le voi prezenta mai jos, dar voi le puteți vizita în ce orice doriți.
1. Mănăstirea Comana
Mănăstirea și Biserica din Comana nu sunt doar lăcașe de cult pentru credincioșii creștin ortodocși, ci și locuri frumoase și liniștite, care pot fi vizitate de oricine, indiferent de credință.
În incinta mănăstirii există și un muzeu, unde poți afla despre istoria mănăstirii și poți vedea diverse costume, dar și unelte vechi.
În spatele Mănăstirii se află o curte mare, bine umbrită datorită zecilor de copaci, la care poți ajunge cu ușurință printr-o poartă.
Tot acolo, în spatele Mănăstirii, curge nestingherit Râul Neajlov, iar dacă este destul de liniște (și de obicei este) poți vedea diverse specii de pești care trăiesc în râu.
În curtea din spate sunt și mese cu bănci, pe care le poți folosi pentru un picnic sau dacă vrei să stai, să te odihnești.
În curtea Bisericii este o parcare destul de mare, dar în zilele de duminică sau cu ocazia anumitor sărbători poate fi mai aglomerată. Mai poți parca și în afară Mănăstirii, pe una dintre străduțele pe care se intră din șoseaua principala, doar să ai grijă să nu blochezi ieșirea din vreun garaj.
2. Răul Neajlov și Delta Neajlovului
Răul Neajlov curge în partea de răsărit a satului Comana. Nu este indicat pentru înot, dar este minunat de privit. El întâlnește în cale balta Comanei pe care o străbate și din care se desprinde în fața mănăstirii.
Neajlovul este un râu sabatic, și spre deosebire de Argeș, este încă neatins de mâna omului.
Delta Neajlovului se află în parcul natural Comana și ocupă locul doi din țară ca biodiversitate, după Delta Dunării.
3. Gara abandonata din Comana
Gara din Comana a funcționat între anii 1869 și până în 2005, când podul de la Grădiștea s-a prăbușit. Ar fi putut fi tragic, dar din fericire podul a căzut imediat după ce a trecut trenul de călători și nimeni nu a fost rănit.
Însă podul nu a fost reconstruit până în prezent, astfel că mai multe gări, printre care și cea din Comana, au rămas pustii.
De fiecare dată când merg acolo, mă opresc pentru o clipă și mă întreb cine erau oamenii care au așteptat pentru ultima dată în această gara: unde se duceau, la ce se gândeau?
Și încă ceva: în gara din Comana, ceasul încă anunță cu acuratețe ora fixă.
4. Mogoșești la Family
Nu e în Comana, dar e foarte aproape. Dacă pe drumul de întoarcere spre București alegi ruta Comana-Grădiștea-Mogoșești-Varlaam-Adunații Copăceni, imediat ce intri în Mogoșești, pe partea dreapta vei găsi La family – un restaurant cu terasă.
Mâncarea este foarte bună, iar prețurile sunt decente. Partea proastă este că dacă mergi vara, pe terasă este foarte cald, deși au umbrele.
Dacă totuși îți place căldura și vrei poate și un pic de soare, ar trebui să știi că Mogoșești la Family are și piscină. Nu e foarte mare, dar e curată, însă în weekend poate fi destul de aglomerat.
Unde mergem să ne relaxăm, aproape de București
Gata, acum știți secretul meu, locul unde merg pentru a petrece câteva ore relaxante în natură, unde îmi încarc bateriile.
Dacă nu ai fost până acum la Comana, eu cred că este o locație bună de distracție și relaxare pentru toată familia.
Însă dacă vrei să mergi în weekend la Parcul de Aventură, înarmează-te cu răbdare: mai ales după-amiază, parcarea e mai mereu full, iar pe bucata de drum până la parcare se circulă anevoios, fiind un amestec de oameni care parchează, alții care ies din parcare, bicicilsti și familii cu copii care merg pe carosabil, deoarece nu există trotuar.
Personal, eu prefer să ocolesc Parcul în weekend și merg direct la Mănăstire, apoi mă plimb la pas pe malul Neajlovului, bucurându-mă de răcoarea pe care o oferă copacii înalți și apă rece a râului.