5 carti care te ajuta sa intelegi mai bine lumea

Exista multe modalitati prin care poti intelege mai bine lumea: poti sa fii mai atent la cei din jur, poti discuta si comunica mai mult cu oamenii in general, poti studia psihologia, poti calatori sau poti citi.

Dar cum ma pot ajuta cartile de fictiune sa inteleg lumea? – poate te vei intreba. O vor face. Chiar si cartile fantasy sau SF, pe care eu le ador, au o farama de adevar despre viata. Spre exemplu, in Harry Potter, anumite personaje “cu sange pur” se credeau superiori celor cu “sange mal”. Nu e acesta un fel de rasism? Nu este in acelasi timp un indemn subtil de a intelege ca oamenii sunt egali, indiferent de culoare, gen, religie, orientare sexuala etc? Este.

Fiecare poveste citita ne dezvalui o noua perspectiva asupra vietii. Desigur, exista carti mai bune decat altele, dar nu voi intra in acest subiect. Eu vreau doar sa va prezint 5 carti care te ajuta sa intelegi mai bine lumea.

Diavolul si domnisoara Prym de Paulo Coelho

Sau aproape orice carte de a lui Paulo Coelho. Nu stiu exact cum au ajuns cartile lui Coelho sa fie desconsiderate de critici, sau mai mult de unii cititori fandositi decat de critici, dar mie mi se pare ca daca vrei sa citesti dezvoltare personala dar cartile clasice de acest tip te plictisesc, ar trebui sa citesti Paulo Coelho.

Cartile lui sunt scrise intr-o maniera placuta si destul de facila, dar au un mesaj principal puternic si cateva mesaje secundare, ce pot fi citite printre randuri.

In “Alchimistul” mesajul principal e clar: nu renunta, “daca iti doresti ceva cu adevarat, tot Universul va conspira pentru indeplinirea visului tau”, munceste pentru ceea ce iti doresti.

“Diavolul si domnisoara Prym” dezbate o idee ceva mai complexa si mai interesanta: natura umana.

5 carti care te ajuta sa intelegi mai bine lumea

Exista oameni profund buni si oameni profund rai? Orice om bun poate fi pervertit, daca ai suma necesara? Sunt oamenii, asa cum spunea Jean-Jacques Rousseau, de la natura buni, dar societatea ii strica, ii corupe?

In micul si linistitul sat Viscos, apare un strain fara nume, persecutat de fantomele trecutului. El cara cu sine unsprezece lingouri de aur si dorinta arzatoare de a afla daca oamenii sunt buni sau rai. Astfel el incepe sa discute cu domnisoara Prym si o face mesagerul ei. Ii spune ca vrea sa le dea satenilor zece lingouri, care ii vor ajuta sa aiba o viata indestulata, cu conditia ca unul din ei sa ucida un locuitor din sat.

E o poveste despre bine si rau, lumina si intuneric, trauma si curaj.

In acel sat imaginat, locuiesc o gramada de oameni pe care ii stim. Bine, poate nu ii stim pe ei, dar sigur am intalnit oameni asemanatori sau vom intalni. E vorba mai degraba de niste stereotipuri, iar aici ma refer la sensul cuvantului din psihologie, nu din limbaul popular.

Actiunea decurge rapid si cu fiecare pagina citita ajungem mai aproape de deznodamant: o vor face, vor ucide pe cineva? Si daca nu o vor face, desi poate si-au dorit, inseamna ca sunt buni? Dar daca o vor face, dar nu pentru ei ci pentru copii, inseamna ca sunt profund rai?

“Atunci când ne aşteptăm mai puţin, viaţa ne aduce o provocare pentru a ne testa curajul şi voinţa de schimbare; într-un astfel de moment, nu mai are nici un rost să pretindem că nu s-a întâmplat nimic, sau să ne spunem că nu suntem pregătiţi. Provocarea nu ne aşteaptă. Viaţa nu se uită înapoi. O săptămână este o perioadă de timp mai mult decât suficientă pentru a ne decide dacă ne acceptăm sau nu destinul.”

O femeie implinita de Danielle Steel

Victoria este o tanara care a avut o copilarie trista si o adolescenta zbuciumata, iar acest lucru se datoreaza in mare parte parintilor ei, care nu au acceptat-o niciodata cu adevarat. Inca de copil, a fost mereu dolofana, spre disperarea parintilor ei, care vin din familii de oameni supli. Acest lucru o face sa se simta o straina printre ei, cu atat mai mult cu cat tatal face glume rautacioase la adresa ei.

Toata viata, ea s-a simtit insuficienta, nedorita, neiubita. Si orice ar face, parca tot nu e destul pentru ei. Ea nu e destul pentru ei.

5 carti care te ajuta sa intelegi mai bine lumea

-Aş zice cã tu ai fost prãjiturica noastrã de probã, a spus ciufilindu-I pãrul. Ei, de data asta am nimerit reţeta, a comentat el fericit.

Bunica Dawson i-a explicat Victoriei cã prãjiturica de probã era ceea ce fãceai pentru a testa combinaţia de ingrediente şi cãldura cuptorului. Nu ieşea niciodatã perfect din prima, a adãugat ea, şi atunci aruncai prãjiturica la gunoi şi încercai din nou.

Citind cartea, mi-am dat seama cu adevarat ce inseamna ca toti din jurul tau sa te desconsidere, sa nu te sustina, sa iti infranga spiritul. E foarte dureros, ca o rana care nu se inchide niciodata. Iar cel mai interesant la carte este sa vedem daca Victoria va reusi sa isi ia viata in propriile maini si sa ignore rautatile familiei.

Printre tonuri cenusii de Rita Sepetys

Lina este o adolescenta ca oricare alta, sau cel putin era, pana in momentul cand politia sovietica ii intra in casa intr-o noapte, arestand-o pe ea, impreuna cu mama si fratiorul ei mai mic. Cei trei sunt pusi intr-un vagon pentru transportat vite, a carui destinatie este Siberia.

sura foto: goodreads

In cate feluri te poate distruge viata, si totusi sa mai speri, sa mai poti, sa mai daruiesti? La asta m-am gandit in timp ce parcurgeam povestea Linei. Cartea se impleteste cu istoria brutala si cu durerea unor oameni care nu au gresit cu nimic si totusi sunt pedepsiti in moduri inumane.

Ce putem invata din aceasta carte? Oh, atat de multe lucruri! Cum unii oameni se dezumanizeaza atunci cand pun mana pe putere, pe cand unii nu mai au nimic, si totusi au munti de iubire de daruit.

V-ati intrebat vreodata cat valoreaza o viata de om? In dimineata aceea, viata fratelui meu a valorat cat un ceas de buzunar.

Candva am fost printesa de Jacqueline Pascarl

O sa spuneti ca ati mai citti povesti din astea: ea tanara, frumoasa si naiva, el, printul vreunui stat musulman. S-a facut si o telenovela in Romania (si nu doar in Romania) pe tema asta.

Aveti dreptate. Dar asta nu e doar o alta poveste. E o poveste inspirata din fapte reale. Foarte inspirata, daca imi permiteti exprimarea fortata.

Si da, el devine un tiran, iar ea mai mult o sluga, o naluca fara viata, pierduta printre zidurile palatului.

Este povestea unei femei care sufera enorm pentru ca a fost prea credula, s-a indragostit prea repede, s-a grabit sa fuga de acasa, a fost oarba si surda in fata semnelor care o avertizau ca lucrurile nu sunt chiar asa cum par. Nu cred ca mai e nevoie sa va spun ce putem invata din aceasta carte.

Fotografie cu Jacqueline Pascarl si cei doi copii ai ei. Sursa: alchetron

Am inteles ca exista si raspunsul lui, tot sub forma de carte, daca e cineva interesat sa cunoasca ambele perspective.

Trenul orfanilor de Christina Baker Kline

Intre anii 1854 si 1929, existau asa numitele trenuri ale orfanilor, ce plecau din orasele de pe Coasta de Est si tinuturile din Midwest, ducand mii de copii abandonati, pentru a fi dati unei familii, sau de fapt, oricui ii voia.

Vivian Daly a fost un astfel de copil, trimis cu trenul de la New York spre un viitor pe care nu il putea ghici sau stapani. Anii au trecut, ranile s-au cicatrizat. Dar povestile de groaza au fost inchise intr-un cufar, in podul casei sale. Va avea curajul sa il deschida, sa le scoata la suprafata, sa le dea glas, sa le confrunte?

Trenul orfanilor de Christina Baker Kline. sursa fotoL freepick

Si ma intorc iarasi la o idee mai veche, aceea ca nu ne dam seama cat suntem de privilegiati. Doar pentru ca am avut norocul sa avem parinti (sau in cazul unora, inclusiv al meu, un parinte), o casa, o familie, oameni carora sa le pese, am avut infinit mai mult decat altii copii, spre exemplu decat copiii din aceasta poveste.

E o carte cu greutate si povestea ar fi greu de digerat, daca nu ar fi presarata cu pasaje naive, usoare, din perspectiva unei fete de 17 ani.

Știu ce înseamnă să pierzi totul, să te desprinzi de o viață și să cauți o alta. Și acum simt, cu o certitudine stranie, că mie probabil mi-e scris să învăț, iarăși și iarăși, lecția asta.

5 carti care te ajuta sa intelegi mai bine lumea

Indiferent ca sunt biografii sau carti de fictiune, romane sau nuvele, fantasy, romance, politiste si asa mai departe, cartile te ajuta sa cunosti lumea, sa te cunosti pe tine, sa te dezvolti psihic si emotional. Stiti de ce?

Pentru ca “Un cititor traieste o mie de vieti inainte de a muri. Cel care nu citeste niciodata traieste doar una.” (George R.R. Martin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *