Exista pe lume doua feluri de oameni: oameni mari si oameni mici. Nu, nu ma refer la adulti si copii. Ma refer la oameni altruisti si empatici pe de o parte si la oameni egoisti si invidiosi pe de alta parte.

Evident ca nu exista alb si negru, ci multiple nuante de gri; astfel, orice om mare este posibil sa se lase acaparat de parte sa negativa uneori si sa devina un om mic si orice om mic are momente in care ii poate admira pe altii fara sa devina invidios. Iar partea cea mai frumoasa este ca prin evolutie si dezvoltare personala, un om mic poate ajunge mare.

Acesta este contextul in care eu caut raspunsul la intrebarea: este invingatorul mereu singur?

Si raspunsul este: depinde. De cele mai multe ori, din pacate da.

Cand o persoana dintr-un grup este cumva mai sus, poate a reusit mai multe, este mai realizata profesional, a obtinut un premiu important, are mai multi bani etc, ceilalti incep sa o excluda.

Exista si situatia in care persoana respectiva e foarte laudaroasa ori devine aroganta, chestie care, trebuie sa recunosc, e foarte enervanta. Dar si atunci cand persoana pe care o vom numi “invingatorul” ramane neschimbata, cei din jur o pot respinge.

Succesul unuia poate fi esecul altuia

Atunci cand succesul unei persoane reflecta direct esecul tau, parca incepi sa ai o repulsie fata de acea persoana. Stiu, pentru ca am fost acolo, dar din fericire pentru mine, am evoluat enorm de atunci. Si am invatat sa ma bucur sincer pentru invingator, fara sa asociez victoria lui cu ceva care nu are legatura cu el.

Invingatorul este singur pentru ca ceilalti nu pot accepta ca el e mai bun, in anumite privinte.

Invingatorul este singur pentru ca cei din jur se compara cu el si prin aceasta comparatie li se pare ca ii pune pe ei intr-o lumina proasta.

Invingatorul este singur pentru ca unele persoane nu pot depasi nivelul la care invidiile marunte le controleaza viata.

Invingatorul este singur pentru ca – poate – unii vor sa il pedepseasca intr-un fel pentru reusita lui si fac asta izolandu-l de grup.

Este invingatorul mereu singur?

Daca toata lumea ar merge la terapie, sau daca toata lumea ar intelege ca un esec poate inseamna ca nu e timpul pentru tine sau nu e lupta ta, lucrurile nu ar sta asa.

Oamenii pot schimba doar lucrurile care tin de ei. De aceea unii sunt atat de obositi si frustrati tot timpul: incearca sa schimbe chestii care nu stau in puterea lor.

In realitate, tot ce poti sa faci este sa tragi linie si sa fii multumit ca ai facut tot ce puteai tu. Atat.

Invingatorul e mereu singur – dar nu chiar

Desi poate tendinta generala este sa izoleze invingatorii, sa ii scoata din grup si sa ii invidieze, mai rasare din cand in cand cate un om care stie sa il aprecieze fara sa se compare cu el, fara sa se lase influentat de ranchiuna; sa il vada ca pe un om cu calitati si defecte, nu ca pe un succes, ca pe ceva abstract.

Aia sunt oamenii de pastrat. Sunt oamenii care stiu sa te incurajeze si sa te sustina, iar cand se trage linie pot spune din tot sufletul: ai fost cel mai bun, bravo!

Invingatorul e mereu singur intr-un grup de oameni care se considera ei insisi pierzatori. Nu sunt cu adevarat pierzatori, dar daca asa se vad ei cand se uita in oglinda, urasc tot ceea ce isi doresc sa fie dar nu pot.

Mi-ar placea ca la un moment dat sa evoluam ca oameni si ca societate si sa ne bucuram sincer de reusitele celorlalti. Dar pana atunci, din pacate, invingatorul este de cele mai multe ori singur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *