Excursie la munte low cost – unde am fost, ce am vazut, cat ne-a costat
V-am intrebat pe Instagram daca vreti sa va povestesc ce am facut la munte, unde am stat, unde am mancat si ce am vazut, mai ales ca am cheltuit destul de putini bani. Iar voi mi-ati raspuns ca da, vreti, asadar iata ca am reusit sa imi fac putin timp, sa va spun ce si cum.
Sambata dimineata am plecat spre Bran. Eu imi doream sa plec la 5, ca sa evit aglomeratia, insa cum nu a depins doar de mine, pana la urma am plecat la 6:30. Bucurestiul era pustiu, asa ca am ajuns repede pe A3, liber si acolo, dar de la Campina si pana aproape de Predeal, am prins aglomeratie.
Nu am ajuns pana la Predeal, ca am facut stanga spre Bran. Apoi drumul a fost liber si am ajuns imediat in Bran. Acolo, a fost o reala provocare sa gasesc un loc de parcare.
Pe drum ne-am oprit sa facem un picnic. Aveam sandvisuri si apa cumparate de acasa, iar cosul cu fructe l-am luat de la o tanti care vindea pe marginea drumului.
Orasul era super aglomerat, iar la castel am stat la o coada care se intindea pe cel putini sapte metri si care a durat cam jumatate de ora.
Castelul e frumos, dar sincer mi se pare mai interesant la exterior decat la interior.
Biletul de intrare este 50 de lei pentru adulti, 10 lei pentru elevi si 25 lei pentru studenti.
La Castelul Bran a fost aglomerat. Turistii romani se plang de turismul din Romania, dar si ei sunt o parte din problema. Cat a tinut turul castelului, am avut partea de impinsaturi, oameni care se bagau in fata, care isi bagau copiii in fata si asa mai departe.
Nu m-as mai duce la Bran, decat poate in afara sezonului si in timpul saptamanii, cand nu e aglomerat.
Dupa vizita la Castel, am vrut sa stam la terasa de pe malul lacului, dar desigur ca toate mesele era ocupate, asa ca am facut o oprire la Castelul groazei, care este pe straduta care duce la Bran, cum te duci spre castel, pe stanga.
Intrarea a fost 15 lei si a meritat fiecare banut. Inca de la intrare ne-a intampinat un…ceva, cu o masca foarte realiasta, care s-a apropiat de mine in timp ce discutam cu prietenii mei. Tocmai ii intrebam daca sa intram la castelul groazei, cand el a venit prin spatele meu si mi-a soptit la ureche pe o voce horror: “daaa, veniti!”.

Sincer, daca va stiti cu inima sau cu atacuri de panica, nu intrati acolo. Sunt oameni costumati in vampiri si in tot felul de monstri, care stau ascunsi in intuneric, sau te prind (usor) de glezna cand urci scarile. Daca esti amator de senzatii tari, acolo e de tine.
Mie una mi s-a parut grozav si m-as mai duce, desi au fost doua ocazii in care chiar m-am speriat, cred ca am si tipat. 🙂
Dupa vizita la Castelul groazei, am cumparat cateva suveniruri, am mancat un kurtos foarte bun si am pornit catre Zarnesti, unde aveam cazarea.
M-am indragostit de Zarnesti, cu strazile lui inguste si curate, cu locuitorii prietenosi, cu aleile pavate care urcă si urcă….si cu privelistea de vis catre muntii Piatra Craiului. Dar mai ales cu linistea. Pe cat a fost Bran de aglomerat si de agitat, pe atat era Zarnesti de linistit.
Daca m-as mai duce acolo? M-as muta acolo maine, daca as putea.
Am fost cazati la Casuta din plai, o mansarda cu intrare separata, administrata de doua gazde foarte calde si amabile. Mi-a placut ca am avut acces la facilitatile din curte: gratar, foisor, bucatarie si ca spatiul nostru a fost mare si decorat atat de frumos, ca iti dadea sentimentul de “acasa”.
Ma intristeaza cazarile alea care au doar un pat, o comoda si un dulap. Adica doar mobila, fara vreo decoratiune, vreo nota personala, care sa faca spatiul sa fie mai primitor, mai intim.
Casuta din plai are un living mare, doua dormitoare, doi bai si un extra spatiu de dormit, unde se pot pune saltele.
O noapte a costat 420 de lei, iar noi am fost 5, deci 85 de lei de fiecare. Mai ieftin de atat nu cred ca exista, mai ales raportat la conditiile foarte bune si la spatiul mare si curat.



Dupa ce ne-am cazat, am mancat la un impinge-tava din apropiere, pe care gazda ni le-a recomandat. Se numeste “Pe insula” si are mancare buna, la preturi decente. Am mancat carne de porc la cuptor cu piure si cele mai bune muraturi ever. Desert nu mi-am luat, ca nu mi-a placut cum arata, nu ca ar fi fost vechi, dar nu era imbietor. Insa am gustat de la amicii mei si era chiar foarte bun. Tot pranzul m-a costat 30 de lei, cu tot cu suc.
Mai departe, am plecat sa facem o drumetie prin Prapastiile Zarnestiului, un loc despre care citisem si eu, dar pe care ni l-a recomandat si gazda noastra, care este de-a locului, deci daca mergeti acolo, o puteti intreba orice.
Drumul e putin mai greu accesibil cu masina, de la un punct incolo, fiind drum forestier, dar incetinos asa, merge. Poti inainta cu masina pana la bariera, apoi depinzi de propriile picioare. Traseul e extrem de usor… pentru o persoana obisnuita cu traseele de munte. Pentru o persoana obisnuita sa stea 8-10 ore pe scaun, ca mine, a fost destul de obositor si s-a lasat cu febra musculara. Dar a meritat, pentru ca e superb.



De fapt, in ciuda durerii de picioare, chiar mi-as dori sa ma intorc acolo si sa urc pana la cabana Curmatura.
Dupa frumoasa drumetie, ne-am dorit sa ne mai plimbam prin oras, dar am picat cam lesinati si am ramas la cazare. Ne-am refugiat in foisor si putin dupa aceea a inceput ploaia. Ne-am jucat rummy si alte jocuri, iar noaptea am dormit ca un bebelus; patul era confortabil, camera putin racoroasa, iar ploaia rapaia pe acoperis. Ce sa iti mai doresti de la viata?
Dimineata, gazda noastra ne-a adus cafeaua pe terasa, iar baietii din grupul nostru au pregatit micul dejun, pe care l-am mancat in foisor.
Pe la 11 am strans bagajele, ne-am luat la revedere de la gazde si am pornit spre Brasov. Drumul a fost placut, doar putin aglomerat in Brasov, dar nimic prea grav. M-a calit Bucurestiul, presupun.
La Brasov am vizitat gradina zoologica. A fost pentru prima data cand am vazut lei si tigri. Imi doream de foarte mult timp sa ii vad, dar nu am vrut sa merg la Zoo in Bucuresti, pentru ca am auzit ca e prost intretinuta si nu vreau sa vad animale in suferinta. Asta e motivul pentru care nu am fost nici la circ, pana nu s-a dat legea care interzicea folosirea animalelor salbatice in spectacole.






Gradina zoologica din Brasov este cam cat parcul Carol din Bucuresti, sau chiar putin mai mare. Animalele au custi curate, cu mult spatiu si aratau bine, sanatoase, putin grasute unele din ele.



Dupa vizita la Zoo, care a durat cateva ore bune si mi-a adaugat o noua febra musculara la aia pe care o aveam, daca e posibil asa ceva, am mers sa mancam.
Am condus pana in Sacele, unde a fost o provocare sa gasim un restaurant deschis, desi era duminica la pranz si in plus, in plin sezon. Pana la urma am fost directionati catre Fenyes, care avea o terasa draguta, mancare asa-si-asa (cam scumpa, felul principal a fost bun, dar papanasi aveau coca cruda la mijloc) si un timp de asteptare de ni s-au lungit urechile de foame. 🙂
Toata afacerea m-a costat vreo 60 de lei, sincer, mai bine ne intorceam sa mancam in Zarnesti, dar cine ar fi banuit ca o sa fie asa?
Drumul spre casa a fost lung. Luung. Cred ca cea mai lunga perioada in care am condus fara oprire, sa fi tot fost vreo 5-6 ore.
Ne-a prins si ploaia putin pe serpentine, intre Timisu de jos si Predeal, iar de la Predeal si pana la Comarnic s-a mers bara la bara. La un momentan a scris cineva pe waze: “ce se afla in fata boului care e primul in coloana?”. A primit si niste raspunsuri. 🙂
Am vazut si un apus frumos (ma rog, fetele au vazut apusul live, eu l-am vazut in poze, cand am ajuns acasa).
Drumul dus-intors a costat cam 80 de lei de fiecare, asta e bine cand mergi in gasca mai mare, ca totul se imparte.
Si cam asta a fost excursia la munte de care va spuneam pe Insta. A fost frumos, distractiv, relaxant si cu toate ca am cheltuit putin, am mancat bine (exceptand papanasii ), am avut cazare foarte buna, am vizitat, ne-am plimbat. E adevarat, am avut sandvisuri si chestii luate de acasa, inclusiv apa, dar in Zarnesti era un Profi non stop, cu preturi…pai, cu preturi de Profi, deci ok, asa ca daca vreti sa mergeti pe varianta de low cost, sa mancati micul dejun sau cina la cazare, e bine sa stiti de el.
Voi pe unde v-ati cazat ieftin si frumos sau pe unde ati mancat ieftin si bun, in Romania? Spuneti-mi si mie, ca imediat cum m-am intors din aceasta frmoasa excursie, gandul mi-a zburat la… pe unde sa ma mai duc, in vacantele viitoare. 🙂