Cărți clasice, ebook și audiobook – tu ce alegi?

Unii copii își doresc jucării sau, mai nou, device-uri. Eu mi-am dorit un bunic.

Mi-l imaginam ca pe un om în vârstă, cu păr și barbă albă, cu mâini mari, brăzdate de bătături, cu vocea caldă și înțeleaptă. Îmi doream ca el să îmi ghideze pașii cu blândețe, să mă învețe poezii, să îmi spună povești, să mă certe – dar nu prea aspru – când greșesc. Și l-am găsit. Îl chema Signor Vitalis și nu era cu adevărat bunicul meu, de fapt nu era bunicul nimănui, dar așa îmi plăcea să îmi imaginez pe atunci.

Aveam opt sau nouă ani și visam cu ochii deschiși că acest Signor Vitalis, mentorul și părintele spiritual al lui Remi din mult-iubitul și rerecititul roman “Singur pe lume” este bunicul meu.

ebook și audiobook

L-am iubit cu inocența cu care își iubește o nepoată bunicul și am plâns cu lacrimi adevărate când el m-a părăsit pentru totdeauna.

Mai târziu, prin adolescență, când toate prietenele mele sufereau din dragoste, eu îmi găsisem prietenul ideal într-o carte pe care o citeam ținând-o ascunsă in manualul de geografie: “Harry Potter”.

Dragă mamă, dacă citești acest articol, să știi că acesta este adevăratul motiv pentru care pot să recit paragrafe întregi din Harry Potter, dar nu găsesc Oradea pe harta. 🙂

ebook și audiobook

Suntem cumulul alegerilor noastre, chiar și a celor pe care le facem când suntem foarte tineri, chiar și a celor care nu par foarte importante, dar până la urmă ajung să ne definească.

Mai târziu, când chiar am avut inima frântă, pentru că viața nu te scutește de o astfel de durere nici când ești un visător incurabil, care pășește plutind pe norișori fanteziști, mi-am găsit alinarea și pansamentul pentru sufletul meu rănit în cartea “La răul Piedra am șezut și am plâns”.

De asta citesc eu atât de mult, chiar și acum: pentru că în fiecare carte poți găși răspunsul pe care îl cauți, prietenul pe care l-ai pierdut și balsamul pentru suflet după care tânjeai.

Evoluția cărților, de la cele clasice, la ebook și audiobook

Pe când eram mică de tot, abia ce învățasem să citesc, am răsfoit de atât de multe ori cartea cu poveștile lui H. C. Anderson, încât colțurile au început să se onduleze, de parcă fuseseră puse pe bigudiuri.

Îmi amintesc mirosul de carte nouă, pe care îl inspiram cu nesaț ori de câte ori primeam cărți în dar, sau la început de an școlar, când primeam noile manuale de la editura NICULESCU.

Cândva, nu foarte demult, cartea în format fizic era singurul tip de carte pe care îl știam; o aveam mereu la îndemână în biblioteca de acasă, ce ocupa un perete întreg din sufragerie,  o împrumutam de la biblioteca școlii, ori strângeam din banii de buzunar ca să îmi cumpăr următorul volum din “Harry Potter” de la librărie sau prima ediție din “Cireșarii” din  anticariat, apoi o purtam cu grijă până acasă, de parcă ar fi fost un obiect sacru extrem de fragil.

 

carti

Dar tehnologia și-a făcut simțită prezența și în acest domeniu, al cărților, aducând două noi formate: ebook și audiobook.

Nu voi uita niciodată cum pentru aniversarea mea de 25 de ani, mama a strâns cu mari eforturi ban cu ban, pentru a-mi dărui un kindle. Emoția m-a învăluit, iar bucuria mea a fost uriașă, atunci când am desfăcut pachetul și am văzut că acolo se află cadoul pe care mi-l dorisem atât de mult!

carti ebook și audiobook

Cărțile clasice au rămas în continuare la loc de cinste în biblioteca și în viața mea, pentru că mirosul de cărți, senzația de a ține în mână o poveste vie sau cea de a da pagină după pagină nu pot fi înlocuite de nicio tehnologie. Însă, concomitend, am început să apelez și la aceste două variante relativ noi, cea de carte digitală și cea de carte audio.

De ce ebook?

Un ebook este mai practic deoarece este mai ușor de transportat, direct pe telefon sau pe un kindle.

Știi exercițiul acela care presupune să îți imaginezi că pleci pe o insulă pustie și să alegi trei lucruri pe care le-ai lua cu tine? În ziua de astăzi, dacă iei un telefon ai zeci de cărți, muzică, filme și tot felul de funcționalități precum GPS, lanternă, calendar, ceas și altele.

Atunci când totul evoluează către digital, compact și sustenabil, este un pas absolut normal ca și cărțile să facă același lucru.

În plus, mie îmi place să citesc ebook pentru că pot citi pe întuneric, înainte de culcare și pentru că pot face print screen și să distribui citatul meu preferat direct prietenilor din grupul de messenger sau urmăritorilor de pe Instagram.

Audiobook-urile – cărțile oamenilor ocupați

Atunci când ai o carieră, familie, poate copii, o casă de administrat, diverse proiecte și hobby-uri, timpul pentru tine este vital. Și din păcate, este din ce în ce mai scurt, așadar ai de ales o singură activitate pe zi sau chiar pe săptămâna, care să te relaxeze și să te încarce cu energie pozitivă. Și aici începe lupta: între shopping, mers la salon, îngrijire personală acasă, o cafea cu prietenele, o baie relaxantă cu spumă și cititul unei cărți, ce alegi?

ebook și audiobook

Nu ai cum să faci cumpărături online în timp ce stai în cadă, un hairstylist îți vopsește părul și o prietenă stă cu tine la cafea; tehnologia nu a ajuns încă atât de departe. 🙂

Dar poți să asculți un audiobook în timp ce conduci, faci sport, ești la masaj sau la salon, mergi la shopping, gătești, plimbi câinele sau îți faci unghiile. Tehnologia îți oferă acest avantaj de a asculta o carte în timp ce te relaxezi, te deplasezi ori rezolvi ceva.

De aceea sunt adiobook-urile cărțile oamenilor ocupați și de aceea m-au prins și pe mine: susțin activități multitasking.

Cărți clasice, ebook și audiobook – tu ce alegi?

Eu le aleg pe toate, căci fiecare în parte se încadrează perfect în viața mea: citesc o carte clasică atunci când am timp și vreau să mă bucur de intreaga experiență, aleg un ebook atunci când am nevoie de o carte la îndemână și ascult un audiobook atunci când îmi fac unghiile, colorez sau fac sport.

Așa cum cărțile fantasy au fost prima mea iubire, dar citesc tot mai des cărți thriller, romance și dezvoltare personală, exact la fel, cărțile în format clasic își păstrează statutul de “prima dragoste” cu toate că în prezent mă bucur și de avantajele de a citi un ebook sau de a asculta un audiobook.

Nu este o competiție, ci toate aceste variante de prezentare a cărților se întrepătrund și se completează într-un tot unitar, găsind soluții pentru a rămâne în viețile noastre tot mai haotice și mai aglomerate.

Și mă bucur când văd că o mare editură de la noi, precum este editura NICULESCU, face eforturi pentru a-și mări portofoliul constant și pentru a le oferi iubitorilor de carte și variante digitale precum ebook și audiobook.

Acum, că tehnologia a venit să ne ușure accesul la informație și să paveze pentru noi calea către carte, nimeni nu mai poate folosi ca scuză faptul că nu are timp să citească. Totul este la un click distanță; chiar și cartea preferată, în format clasic, ebook sau audiobook, pe care o poți comanda direct de pe site-ul editurii NICULESCU.

semne de carte

Ce citesc acum:

  • carte clasică: “Echilibrarea energiei feminine prin eliberarea de trecut” de  Bernard Chaumeil
  • ebook: “Te iubesc, dar nu pe tine” de Raluca Feher, autoarea romanului “Să nu râzi”
  • audiobook: “Eu și totuși alta” (volumul 3 din seria “Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes)
 

Articolul “Cărți clasice, ebook și audiobook” a fost scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto:

  • Canva pro
  • fotografii din arhiva personala
carti ebook

2 thoughts on “Cărți clasice, ebook și audiobook – tu ce alegi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *