Dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun magic 

Miros de brad și cozonac, luminițe pretutindeni, căldură în case, dar și mai important: în suflete; e clar, Crăciunul se apropie!

Și nu știu alții cum sunt, dar eu mă pot lipsi de multe feluri de mâncare de pe masa de Crăciun, însă nu și de desert. De la cozonac la (deja vestitii) biscuiți cu unt pe care îi fac de fiecare Crăciun, până la diverse gustări dulci și prăjiturele… le vreau pe toate!

Unii văd un simbol al Crăciunului în sarmale, miros de portocale sau diverse feluri de mâncare tradiționale, eu am o iubire nemărginită pentru dulciuri.

În copilărie, făcutul dulciurilor era mai mult rolul bunicii, iar eu stăteam mereu pe lângă ea, să învăț cum se fac minunații cozonaci sau uneori, doar să ciupesc și să gust puțină cocă, atunci când ea nu era atentă. Așa că din secretele bunicii, dar bazându-mă și pe experiența mea în bucătărie, vreau să împărtășesc cu voi 3 Rețete de dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun magic cu făina Băneasa.

Cozonac fără frământare, cu făină pentru cozonac Băneasa

Framântarea aluatului este cea mai dificilă parte a procesului de facere a unui cozonac, deoarece necesită forță fizică. Dacă alegi să faci și porție dublă de cozonaci… deja poți spune că ai fost la sală.

O variantă pentru a sări peste acest proces este să folosești mașina de pâine, dacă ai una, un robot de bucătărie, sau să lași aluatul peste noapte la frigider.

Totuși, dacă nu te încântă niciuna dintre soluțiile de mai sus, am pentru tine rețeta perfectă de cozonac fără frământare.

dulciuri și cozonac

Ingrediente

  • 1kg făină pentru cozonac Băneasa
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 160g zahăr
  • un plic de zahăr vanilat
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 5 albușuri de ou
  • 200g miez de nucă
  • 70g stafide
  • 170g zahăr
  • 1-2 linguri cacao

Mod de preparare

Se pun făina și sarea într-un bol, separat se topește untul apoi se dă deoparte. Se dizolvă zahărul și zahărul vanilat laptele călduț.

Se amestecă bine drojdia cu 100ml lapte, o lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Apoi las-o să crească. Separă gălbenușurile și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporează în făină maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Unge aluatul rezultat cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Lasă-l la loc călduț până când aluatul își va dubla volumul.

Mai departe, prepară umplutura și împletește cozonacii, la fel ca la o rețetă clasică. Lasă cozonacii 10-15 minute în tăvi, la crescut, apoi îi poți pune la cuptorul preîncălzit, la 190 de grade, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Vei obține niște cozonaci pufoși și foarte gustoși,fără să te mai chinui cu frământatul.

dulciuri și cozonac

Biscuiți cu unt

Am făcut prima dată această rețetă de biscuiți în urmă cu 8 ani și au devenit rapid preferații tuturor, pentru că sunt fragezi și aromați, dar și datorită decorului pe care îl folosesc.

Sunt ușor de preparat și rămân fragezi chiar și două zile. Mai mult de două zile nu am testat, pentru că au fost mâncați înainte de a putea să fac acest experiment.

dulciuri și cozonac

Ingrediente

  • 300 g făină albă Băneasa
  • 100 grame zahăr alb sau 150 grame zahăr brut
  • 200 g unt moale cu peste 65% grăsime (dacă folosiți un unt mai slab, nu vor ieși atât de fragezi)
  • 1 ou întreg
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Mod de preparare

Untul moale (nu topit!) se amestecă cu zahărul și cu zahărul vanilat, până devine omogen. 

Se adaugă oul, apoi făina și se amestecă.

Atenție, pentru aluatul de biscuiți nu se folosește mixerul, ci o lingură de lemn sau o paletă de silicon. Mixatul ingredientelor activează rețeaua de gluten și este potrivit pentru deserturi pufoase, cum ar fi checurile sau brioșele.

Se întinde o foaie de 4-5 mm grosime și se decupează în forma dorită. Se coc aproximativ 10 minute la 180 de grade.

După ce s-au răcit, biscuiții se pot orna cu ciocolată topită, cu ornamente din zahăr sau cu cremă royal icing.

Pentru a prepara royal icing ai nevoie de un albuș de ou, 160 grame de zahăr pudră și 7-8 picături de zeamă de lămâie.

Se mixează la fel ca pentru bezea sau alte prăjituri, punând zahărul puțin câte puțin. Ai grijă ca bolul in care mixezi să fie foarte curat și foarte bine uscat. Dacă ajunge fie și o picătură de apă in cremă, se va strica. Se poate adăuga colorant alimentar.

După decorare, lăsați biscuiții câteva ore pe blatul de lucru, pentru a se usca glazura.

Brioșe pufoase cu făina 000 Băneasa

Brioșele sunt unele dintre tipurile preferate de desert, pentru că sunt ușor de făcut și potrivite pentru aproape toate gusturile.

dulciuri și cozonac

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 130 g zahăr
  • un praf de sare
  • un plic de zahăr vanilat
  • 50 ml ulei
  • 150 g făină

Mod de preparare

Ouăle se mixează împreună cu zahărul, zahărul vanilat și sarea. Când s-a creat o spumă consistentă, se pot adăuga și restul ingredientelor, pe rând.

Aluatul se toarnă în forme de brioșe, tapetate cu hartie speciala. Puteți să le coaceti și doar în hârtie pentru brioșe, dar eu folosesc câte două hârtii, puse una în alta, că să aibă stabilitate și să nu le lase.

Brioșele se coc aproximativ 15 minute la 170 de grade.

Puteți adăuga fructe crude sau deshidratate, nuci, rahat sau ciocolată. Din momentul în care adăugați umplutura, nu mai mixati, ci amestecați cu o spatulă.

Dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun magic cu făina Băneasa

Crăciunul înseamnă emoția de a ne strânge împreună în jurul mesei, bucuria de a le oferi celor dragi preparate gustuoase, frumusețea clipelor magice petrecute împreună.

Băneasa ne ajută, ca de fiecare dată, să facem deserturi minunate, bine crescute și pline de savoare. Tot ce avem noi de făcut este să venim cu buna dispoziție și cu poftă de stat la povești în sânul familiei.

dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun
Tu ce deserturi faci de Crăciunul ăsta?

Articolul “Rețete de dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun magic cu făina Băneasa” a fost scris pentru SuperBlog 2022.

Surse foto:

  • Canva Pro
  • Pixabay
  • Băneasa

1 thought on “Dulciuri și cozonac, pentru un Crăciun magic cu făina Băneasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *