Viața de adult vine la pachet cu probleme de adulți. Iar în acele momente când ai nevoie de un avocat, e bine să știi ce fel de avocat cauți (drept penal, civil, drept familial etc.), unde să îl găsești și cum să îl alegi.

Avocat pentru divorț

Divorțul este o realitate a zilelor noastre și cred că se întâmplă în primul rând deoarece oamenii nu se mai complac în situații care nu le sunt benefice. Este ceva normal, până la urmă.

Dacă generațiile trecute erau mai concentrate pe nevoile materiale și mai aliniate la normele societății în care trăiau, generația noastră este mai interesată de căutările spirituale și dezvoltare personală.  Iar această dezvoltare ne ajută să fim mai verticali, mai vocali cu ce ne dorim și să nu ne fie teamă să fim altfel. Suntem o generație neînfricată, așa cred.

Dacă pentru tine divorțul este următorul pas logic pentru a reuși să îți găsești din nou liniștea, s-ar putea să ai nevoie de un avocat. Ar trebui totuși să știi că dacă nu aveți multe de împărțiți și nu aveți nevoie să se stabilească în mod clar și fără echivoc a cui a fost vina, puteți divorța prin acord, prin mediator sau direct la notar. În cazul în care lucrurile sunt un pic mai complicate și partenerul te-a înșelat sau dacă aveți împreună copii pentru care trebuie să se stabilească legal custodia, ori bunuri pe care nu va puteți pune de acord cum să le împărțiți, în mod clar ai nevoie de un avocat.

"Divorțul “războinic” se începe obligatoriu cu un avocat. (...) Divorțul războinic este acel divorț în care fiecare soț dorește să îi fie recunoscute și apreciate calitățile, sacrificiile și devotamentul adus în căsnicie, de către judecător. Este un divorț lung, dar nu greu. Arta avocatului este aceea de a pune în lumină pozitivă ceea ce partea adversă considera ca fiind negativ."
avocat
Avocat Nora Cosmina Drulea

Pentru moștenire și alte “dispute familiale”

Atunci când eram foarte tânără, certurile pe moștenire mi se păreau o prostie. “Ce sens are să te cerți cu cineva pe o bucată de pământ?” – mă întrebam când aveam în jur de 20 de ani.

Logica din spatele luptei pentru moștenire a început să capete contur mai târziu în viață, când am realizat că nimeni nu ar trebui să îți poată lua ceva care este al tău de drept. Și dacă acel ceva, indiferent că este o vilă cu trei etaje sau un petic de pământ, îți aparține ție și îți este luat, ar trebui să lupți pentru el. Nu neapărat pentru bani, dar cel puțin din principiu.

Fericiți cei care nu au rude însetate de avuție, că aceia nu au dispute pe moștenire. 

Restul… au nevoie de un avocat.

Avocat Nora Cosmina Drulea

Avocat pentru custodia copilului

De regulă, în urma divorțului, ambii părinți vor primi custodia comună a copilului/ copiilor.

Dacă totuși există situații de risc sau anumite motive pentru care copilului i-ar fi mai bine să se afle în grija unui singur părinte, se va începe, cu ajutorul avocatului, un proces pentru custodie.

Ce mi se pare important de menționat aici este că instanța va alege întotdeauna ce este în interesul copilului, nu al părintelui. Pot exista motive întemeiate pentru care unul dintre părinți nu ar trebui să aibă custodia (mă gândesc aici la cazuri de violență sau abuzuri, ori cazul în care numitul părinte se folosește de copil pentru a se răzbuna pe fostul partener de viață).

Uneori, unul dintre părinți alege să înceapă un proces de custodie din orgolii sau din alte motive care nu au legătură cu binele copilului.

Rugămintea mea, în calitate de copil care a fost crescut de un singur părinte, este să va gândiți foarte bine înainte de a începe un astfel de proces și să răspundeți foarte sincer la întrebarea: ce e cel mai bine pentru copilul meu?

Pentru obligația de întreținere

Atunci când un individ divorțează de soț/soție, el nu divorțează și de copiii lui. Așadar, obligația de întreținere sau pensia alimentară este o acțiune făcută de părinte pentru a contribui în continuare la creșterea copilului, asigurându-i cele necesare, de la hrană la rechizite, haine, meditații și așa mai departe. 

"Obligația de întreținere este o formă de respect a părintelui față de copilul sau, chiar dacă adulții între ei nu se mai respectă. Obligația de întreținere poate fi exclusivă sau comună, în funcție de natura divorțului și de înțelegerea părinților de a participa la buna creștere a copilui. "
avocat
Avocat Nora Cosmina Drulea

Unde poți găși un avocat si cum îl alegi pe cel potrivit

Sunt multe locuri unde poți căuta și găsi un avocat.

Însă pentru a scurta și eficientiza procesul de căutare, eu te anunț că dacă ești în căutarea unui avocat specializat în dreptul familiei,  îl găsești pe avocat-divorț.com.

Avocat Nora Cosmina Drulea este pregătită să te informeze, să  te susțină și să te îndrume in următoarele tipuri de procese:

  • divorț
  • custodie
  • obligația de întreținere
  • stabilirea locuinței minorului
  • revenirea la numele purtat anterior căsătoriei
  • prestația compensatorie

Există mai multe momente în viață când ai nevoie de un avocat, dar cele prezentate mai sus cred că sunt cele mai des întâlnite.

Tu când ai avut ultima dată nevoie de un avocat? Sau nu ai ajuns încă într-o situație de acest gen?

nevoie de un avocat

Articolul “Există momente în viață când ai nevoie de un avocat” a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023.

Surse foto:

  • Avocat Nora Cosmina Drulea
  • Canva Pro 

1 thought on “Există momente în viață când ai nevoie de un avocat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *