Fie că ții posturile Bisericești sau ai ales veganismul ca stil de viață, sigur te-ai lovit cel puțin o dată de dilema: ce să mai gătesc azi? Eu îți prezint 5 rețete de post, care sunt simplu de făcut, delicioase, echilibrate din punct de vedere nutrițional și caloric.

Rețete de post cu paste Băneasa: 1. paste cu tofu

Eu am folosit Fusilli, dacă doriți o rețeta vegană 100%, puteți utiliza spaghete Băneasa fără ou.

rețete de post

Ingrediente (pentru două porții)

  • 200 g paste Băneasa
  • 100 g Tofu simplu sau afumat
  • 10-15 măsline negre, fără samburi
  • 4 roșii cherry
  • câteva picături de ulei de măsline
  • câteva frunze de pătrunjel
  • sare după gust

Mod de preparare:

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pungă și se lasă 10 minute la scurs.

Într-un bol mare se amestecă pastele cu tofu tăiat mărunt, măslinele, roșiile cherry tăiate jumătăți sau sferturi, câteva picături de ulei de măsline, pătrunjelul și sare după gust. În funcție de preferințe, mai puteți adăuga fulgi de chilli sau praf de usturoi.

Rețete de post cu paste Băneasa: 2. penne cu sos de roșii

rețete de post

Ingrediente (pentru două porții)

  • 200 g penne sau spaghete Băneasa
  • 5 roșii mari 
  • câteva picături de ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se lasă 10 minute la scurs.

Între timp, roșiile întregi se scufundă în apă clocotită, se lasă 1-2 minute, apoi se scot și se pun la răcit. Când s-au răcit, se îndepărtează coaja și se mixează în blender împreună cu uleiul de măsline, sare și piper.

În final, sosul astfel obținut se toarnă peste pastele fierte.

Rețete de post cu paste Băneasa: 3. paste cu broccoli

Ingrediente (pentru două porții)

  • 200 g paste  Băneasa
  • 200 g broccoli proaspăt sau congelat
  • 4 roșii chery
  • o jumătate de ardei gras roșu
  • zeamă de lămâie
  • un praf de boia dulce sau iute (în funcție de preferințe)
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pungă și le lăsăm la scurs 10 minute.

Se pune apă la fiert, iar când clocotește se adaugă broccoli și se fierbe 3 minute, apoi se lasă la scurs.

Pastele se amestecă împreună cu broccoli desfăcut în buchețele mici, cu roșiile tăiate în sferturi și cu ardeiul gras, tocat mai mărunt. La final se adaugă zeamă de lămâie și condimentele.

rețete de post

Rețete de post cu paste Băneasa: 4. spaghete cu ciuperci și spanac 

Ingrediente (pentru două porții)

  • 200 g penne sau spaghete Băneasa
  • 150 g ciupercuțe 
  • 100 g spanac (eu am folost congelat)
  • 70 ml lapte vegetal
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Spaghetele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se lasă 10 minute la scurs.

Separat, într-o tigaie antiaderenta se călesc ciupercile 2-3 minute, apoi se adaugă spanacul, 3-4 linguri de apă și se gătesc la foc mediu aproximativ 5 minute, amestecând din când în când. La final se pun laptele vegetal și condimentele și se toarnă peste spaghete, amestecând ușor.

rețete de post

Atenție! Gustul produsului finit poate varia în funcție de băutura vegetală pe care o folosiți: lapte de migdale, cocos, ovăz, orez etc.

Sfatul meu este să folosiți băutură vegetală din ovăz, neindulcită, deoarece se mixează bine cu restul ingredientelor din farfurie și nu schimbă gustul rețetei.

Rețete de post cu paste Băneasa: 5. Cuș-cuș cu mix de legume

Ingrediente (pentru două porții)

  • 200 g Cuș-cuș
    Băneasa
  • Mix de legume
  • sare după gust
  • o linguriță de ulei de măsline
  • opțional: măr, nucă, semințe de în, semințe de susan, ceapă verde

Cuș-cuș-ul se călește într-o linguriță de ulei de măsline pentru aproximativ 2 minute, apoi se adaugă o cană de apă și se lasă la fiert încă 6 minute, amestecând din când în când. Atunci când apa a scăzut, se adaugă un praf de sare.

rețete de post

Această rețetă poate fi preparată în multe moduri diferite, în funcție de gusturi și de poftă.

Însă de departe cea mai simplă variantă a rețetei este să fierbeți jumătate de pungă de legume congelate (mazăre, porumb, morcovi, ardei gras, fasole verde, brocoli etc., în funcție de ce sortiment alegeți) și să o amestecați cu Cuș-cuș-ul fiert și condimente după gust.

Sau poți face un bowl fresh cu avocado, sfeclă roșie, ceapă verde, castravete, ridichie… cerul este limita. Alege legumele tale preferate și bucură-te de un alt gust fresh în fiecare zi, cu această rețeta foarte versatilă de Cuș-cuș Băneasa.

Curiozități despre pastele Băneasa

➣ Știai că gustul Băneasa este unul autentic și cu tradiție în România? Băneasa este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 30 de ani.

➣ În 2015, organizația Ozfam a realizat un studiu global, desfășurat în 17 țări, pentru a afla care este cel mai popular fel de mâncare din lume, iar pastele au câștigat locul 1.

➣ Băneasa se numără și printre cele mai puternice fabrici din întreaga Europă Centrală și de Est, având o capacitate de producție anuală de peste 25.000 tone.

➣ Un italian consumă aproximativ 26 de kilograme de paste într-un an. Cineva a vrut să afle la se suma ar ajunge dacă ar înșira toate spaghetele consumate de italieni într-un an și a ajuns la  suma de 600 de milioane de kilometri de spaghetti, adică suficient cât să înconjurăm Globul de 15.000 de ori. 

➣ Dacă mănânci o porție de paste delicioase la prânz vei evita letargia experimentată adesea după-amiază, deoarece acestea eliberează energie în corp în mod constant timp de câteva ore. 

rețete de post

Pastele îngrașă? Răspunsul este: depinde.

De foarte multe ori, pastele sunt etichetate ca fiind „nesănătoase” sau că îngrașă, din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. În realitate, acestea  au un indice glicemic scăzut.

Cât despre numărul de calorii, depinde foarte mult cu ce sunt combinate pastele în cadrul mesei. Desigur, o porție de spaghete cu carne prăjită și un munte de brânză pe deasupra, poate ajunge la un număr mare de calorii, dar acestea vin mai degrabă de la prăjeală, grăsimi și brânză, decât de la spaghete.

O porție de paste (100 g) are cam 350 de calorii, iar o rețetă cu legume, precum cele prezentate mai sus, ajunge la aproximativ 400-420 de calorii, o valoare absolut rezonabilă pentru masa de prânz.

Nutriționiștii spun că un bărbat ar trebui să consume cam 2500 calorii pe zi, iar o femeie doar 2000. Desigur, numărul recomandat de calorii poate diferi în funcție de vârstă, activitate fizică și alți factori – spre exemplu, dacă vrei să scazi în greutate.

Pentru a scădea greutatea corporală trebuie să faci deificit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi. Dacă scazi 500 de calorii din necesarul zilnic recomandat, vei reuși să slăbești fără înfometare, cu condiția să respecți acest plan cel puțin pe termen mediu.

Revenind la ideea despre paste, și dacă vrei să scazi în greutate și consumi 1500 de calorii pe zi, un prânz de 400 de calorii, format din paste și legume pline de vitamine este o alegere corectă din toate punctele de vedere.

paste rețete de post

Indiferent dacă vrei să slăbeșți sau nu, dacă ții post sau nu, gătește cu Băneasa rețete simple și delicioase, care să îți bucure simțurile și… stomacul. 🙂

Eu te provoc să încerci o rețetă de mai sus și să îmi spui cum ți s-a părut: a fost ușor de făcut, a fost plină de savoare? Nu-i așa că după masă te-ai simțit sătul, dar totuși plin de energie?

rețete de post

1 thought on “5 rețete de post cu paste Băneasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *