Este posibil ca scriitorii umani să fie înlocuiți de algoritmi? Altfel spus, cum va afecta inteligența artificială viitorul literaturii așa cum o știm astăzi?

Aceasta este întrebarea-provocare pe care a lansat-o Editura NICULESCU.

Pe scurt, despre Editura NICULESCU

Editura NICULESCU este, așa cum probabil știați deja, una dintre cele mai apreciate edituri din România, cu o tradiţie de peste 30 de ani în piaţa de carte. Sigur vă amintiți atât de cunoscutele manuale şi auxiliare şcolare, după care am învățat și eu în școala generală, dar și dicționarele utile în atât de multe situații.

Din anul 2018, editura a adăugat în catalogul său și cărţi pentru copii, cărți de dezvoltare personală, dar și ficțiune. 

Demonstrând din nou că țin pasul cu schimbarea, dar și cu cererea publicului, au introdus o selecţie reprezentativă de titluri bestseller în format e-book și  audiobook. 

inteligența artificială

Inteligența artificială poate scrie cărți?

Ar putea AI să se dezvolte atât de mult încât să poată scrie cărți și chiar să înlocuiască scriitorii?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare complicată, m-am gândit să mă duc direct la sursă. Așa am ajuns să îi iau un interviu lui ChatGPT.

Haideți să vedem ce a avut de spus despre asta:

Ramona: Spune-mi câte ceva despre ce eșți și care e scopul tău.

ChatGPT: Eu sunt un model de limbaj creat de OpenAI, cunoscut sub numele de ChatGPT. Scopul meu este să ajut oamenii în activități care implică procesarea limbajului, fie că e vorba de generarea de idei, explicarea unor concepte complexe, asistarea în cercetare sau simpla purtare a unei conversații. Îmi pot ajusta tonul și stilul în funcție de ce își dorește utilizatorul și sunt aici să ofer informații și suport într-un mod cât mai util și prietenos.

Ramona: Ai putea să îmi compui o poveste, dacă te-aș ruga? Mă interesează doar să îmi spui dacă ai putea. (nota autorului: nu am vrut să înceapă să îmi scrie povestea, de aceea a trebuit să precizez exact ce îmi doresc de la el)

ChatGPT: Da, cu siguranță aș putea să compun o poveste pentru tine! Fie că vrei o poveste scurtă, una mai lungă, o poveste fantastică, de aventură sau chiar ceva emoționant, pot să o creez pe loc. Ce idee ai în minte?

Ramona: Cum faci să creezi o poveste? Ce unelte sau modalități foloseșți? Cum decurge procesul?

ChatGPT: Pentru a crea o poveste, încep prin a înțelege ce îți dorești—gen, ton și temă. Apoi urmez o structură clasică: introducere, dezvoltare, punct culminant și deznodământ. Creez personaje și un decor adaptate poveștii, folosindu-mă de cunoștințele acumulate din diverse surse. Pe parcurs, integrez creativitate și coerență tematică, iar stilul și limbajul sunt ajustate în funcție de preferințele tale. Pot adapta povestea bazat pe feedbackul tău pentru a se potrivi perfect cerințelor.

Ramona: De unde îți iei ideile? Dispui de creativitate?

ChatGPT: Ideile mele provin din volumul vast de informații pe care l-am învățat din texte diverse—literatură, știință, mituri, istorie și multe altele. Nu am creativitate în sensul uman, dar pot combina și adapta aceste cunoștințe pentru a genera idei noi, originale sau pentru a construi poveșți, concepte și soluții creative, bazate pe modele și exemple existente. Practic, îmi folosesc algoritmii pentru a găsi conexiuni între elemente și a crea ceva nou.

Ramona: Deci, să înțeleg că dacă ți-aș cere, ai putea să îmi scrii și un roman fantasy de 400 de pagini?

ChatGPT: Teoretic, da, aș putea să scriu un roman fantasy de 400 de pagini. Totuși, fiind un model AI, nu pot scrie totul dintr-o dată. Aș putea crea un roman treptat, dezvoltând povestea, personajele și lumea, secțiune cu secțiune, pe baza feedbackului tău. În plus, ar fi util să colaborăm, pentru a asigura coerența și direcția dorită. Practic, pot crea un schelet detaliat, să mă ocup de capitolele individuale și să ajustez totul pe parcurs, dar ar dura ceva timp să ajungem la un roman complet.

Ramona: Literatura a fost dintotdeauna rezultatul creativității umane. Cum crezi că va afecta inteligența artificială acest domeniu? În ce fel va evolua procesul de scriere și publicare a cărților?

ChatGPT: Inteligența artificială va transforma procesul de scriere și publicare a cărților prin automatizarea unor aspecte, precum generarea de texte, editarea sau personalizarea conținutului pentru cititori. Deși creativitatea umană rămâne esențială, AI poate ajuta la explorarea ideilor noi, dezvoltarea rapidă a schițelor sau optimizarea scrierii. Publicarea va deveni mai accesibilă, cu algoritmi care pot recomanda cărți personalizate și ajusta stilul în funcție de preferințele individuale. Totuși, colaborarea dintre scriitorii umani și AI va defini cel mai bine viitorul literaturii.

Ramona: Crezi că AI poate ajunge la un moment dat să înlocuiască complet scriitorii?

ChatGPT: Deși AI poate ajută semnificativ în procesul de scriere, nu cred că va înlocui complet scriitorii umani. Creativitatea, emoțiile profunde și perspectivele unice, care provin din experiențele umane, sunt dificil de replicat pe deplin de un algoritm. AI poate genera texte bine structurate și poate susține scriitorii în anumite aspecte tehnice, dar poveștile autentice, cu nuanțe și sensibilități umane, sunt cel mai bine realizate de oameni. Mai degrabă, AI va fi un partener creativ decât un înlocuitor complet.

Ramona: Îți mulțumesc pentru acest interviu. Dorești să adaugi ceva în încheiere?

ChatGPT: Îți mulțumesc și eu pentru interviu! A fost o plăcere să discutăm despre inteligența artificială și impactul său asupra literaturii. Dacă vreodată ai nevoie de idei, clarificări sau pur și simplu o conversație creativă, sunt aici să te ajut. Mult succes în tot ce faci!

inteligența artificială

Ce ar trebui să știi despre inteligența artificială

Lucrez cu ChatGPT de aproximativ un an și am învățat ce îi pot cere, dar mai ales cum să îi cer, atfel încât să mă ducă spre rezultatul pe care îl caut. Îl folosesc zilnic în activitatea mea de marketing și cu toate că este foarte folositor, acest AI nu dispune de ceva ce le este specific doar oamenilor: creativitatea.

Poți să îl întrebi care este capitala Qatar, care e cea mai lungă autostradă din lume, sau îi poți cere o recomandare de carte. Îl poți pune să facă și calcule complicate, să te ajute atunci când ai un lapsus, ori să îți ofere idei pentru diverse proiecte.

Dar iată ce trebuie să știi despre acest AI:

  • ChatGPT greșește. Verifică informațiile pe care ți le oferă, mai ales dacă ai nevoie de ele pentru chestii importante, căci AI-ul poate greși. Țin minte că acum câteva luni am râs copios cu colegii de birou, deoarece mi-a strecurat într-o frază un cuvânt care nu există.
  • Se bazează pe informații pe care le are deja. El nu “știe” lucruri, ci le caută baza sa de date, le găsește, le validează și îți oferă un răspuns.
  • Deși teoretic poate crea chestii noi, poveștile pe care le scrie sunt lipsite de emoție, de cele mai multe ori și de substanță. Deoarece, așa cum am spus, nu dispune de creativitate. Această trăsătură este și probabil va rămâne pentru foarte mult timp de acum încolo doar a oamenilor.

Dacă tot vorbim despre cărți…

În concluzie, cărți scrise de inteligența artificială nu avem și nu vom avea prea curând, dar dacă va interesează o carte bună de la Editura NICULESCU, iată ce titluri îmi fac mie cu ochiul și cred că sunt perfecte pentru toamna asta:

carti
  • Acolo unde sângele îngheaţă – Giles Kristian
  • Cealaltă soră Bennet – Janice Hadlow
  • Ucigașul din port – Christoph Elbern
  • Mostenirea – Howard Linskey
  • Printre stele. Poeme – Antoniu Sîntimbrean

Tu pe care o alegi?

Articolul “L-am întrebat pe ChatGPT dacă inteligența artificială poate scrie cărți” a fost scris pentru SuperBlog 2024.

Surse foto:

  • Canva Pro
  •  Editura NICULESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *